Грип и период на възстановяване

Грипа е инфекциозно заболяване, което уврежда дихателните пътища в организма. Съществуват три типа РНК вируси, отговорни за различните видове грип. Заболяването е изключително заразно и се разпространява по въздушно капков път.

Сезонен грип и период за възстановяване

Пиковия период на разпространяване на грипа е през студените месеци от ноември до март. Честите симптоми са болки в гърлото, студени тръпки, кашлица, кихане и др. Целия период на инфекцията започващ от инкубацията до възстановяването може да отнеме около 5 – 15 дни, в зависимост от това колко силна е имунната система на болния. При някои пациенти заболяването може да се развие до появата на пневмония и други заболявания на имунната система.

Свински грип и период за възстановяване

Симптомите на свинския грип са почти сходни с тези на сезонния грип и включват мускулна умора, втрисане, болки в гърлото, сънливост, болки в ставите, кашлица, главоболие, изпотяване, повръщане и диария. Времето за възстановяване е различно в зависимост от състоянието на имунната система и с какви медикаменти е започнато лечение. Продължителността от инкубацията до възстановяването може да отнеме от 4-10 дни, а инкубацията може да продължи от 10-12 дни. Въпреки това, дори и след като симптомите са изчезнали привидно, пациента може да предава вируса до една седмица след като той видимо е възстановен.

Въз основа на горепосочената информация, може да се каже, че средното време за възстановяване от грип е от около седмица до десет дни, след инкубацията на вируса. Пациент  с диагноза грип, трябва да се въздържа от използването на антибиотици. Те не само че няма да му помогнат в борбата с инфекцията но ще навредят още повече на имунната система.

Единственото нещо, което може да се бори с вирусната инфекция е нашата имунна система. Ето защо е необходимо болния да се храни със здравословна храна, като пресни цитрусови плодове, пресни зеленчуци, пилешки супи и бульони. Препоръчва се пълноценна почивка за по-бързо възстановяване. Антивирусните лекарства и ваксини, работят или чрез активиране на имунната защита или отслабват вирусната защита, така че имунната система може ефективно да ги унищожава. Тези лекарства и ваксини не действат директно върху вирусите. Ето защо здравословното хранене и активната почивка са ключови фактори при борбата с грипните вируси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 + = 8

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.