Причини за появата на високо кръвно налягане

Когато кръвта циркулира през човешкото тяло, тя оказва известен натиск върху стените на кръвоносните съдове. Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е състояние, в което има повишаване на налягането в кръвните артерии.

Фамилна анамнеза за хипертония е една от основните причини за високо кръвно налягане. Освен генетичните причини, затлъстяване, липса на редовни упражнения и небалансирано хранене са другите основни причини за високо кръвно налягане. Хората със затлъстяване са с 5 пъти по-голям риск за високо кръвно. Напредналата възраст е също фактор който причинява появата на високо кръвно. С напредването на възрастта, кръвоносните съдове започват да губят своята еластичност и това води до хипертония.

Тютюнопушенето и консумацията на алкохол са едни от най-честите причини за хипертония. Прекомерния прием на натрий, причинява високо кръвно налягане. Повишеното количество на соли в кръвта допринася за задържане на течностите, което от своя страна увеличава налягането върху кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане.

Диабетът е заболяване, което е в тясна връзка с хипертонията. Инсулинът е хормон, който регулира нивата на кръвна захар. Инсулиновата резистентност повишава артериалното налягане. Пациенти с диабет тип 2 имат повишено ниво на инсулин, който тялото им не може да използва. Това състояние е известно като инсулинова резистентност.

Високото кръвно налягане е свързано и с някои бъбречни заболявания. Хората, страдащи от синдром на Кушинг, имат високо кръвно налягане. Това заболяване е предизвикано от високи нива на кортизол в кръвта. Кортизолът се повишава и това може да доведе до състояние на хипертония.

Около 25% от жените развиват високо кръвно налягане по време на бременност и причината за това все още не е известна.

Други причини, които могат да доведат до повишаване на кръвното налягане са: прием на лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства и стероиди. Внезапното оттегляне от антихипертензивни лекарства, може да доведе до хипертония. Рискът от ребаунд хипертония, може да бъде намален чрез постепенно намаляване на дозата на антихипертензивни лекарства.

При много от случаите не е известна точната причина за високото кръвно налягане. Смята се, че е комбинация на генетични фактори и влиянието на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + = 6

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.