Видове рак на гърдата

Рак на гърдата е един от най-страшните бичове за човечеството и в частност за нежният пол през последните десетилетия. Проблемът обаче започва да придобива застрашителни размери и според статистиката на Световната Здравна Организация, в България на всеки 100000 жени 241 са засегнати от болестта.

Видове рак на гърдата

Съществуват различни видове рак, като интадукталният карцином (най-честата форма), лобуларен карцином, инвазивен (проникващ) рак, който се разпространява всички части на гърдата. Съществуват и някой по-необичайни форми като възпалителен рак на гърдата и болестта на Пейджет засягаща зърното. При различните видове се наблюдават разлика в симптомите при рак на гърдата. Например, възпалителният рак е по-малко агресивен и води до почервеняване и подуване на гърдите. Симптомите при него са постоянен сърбеж, по-топли, по-студени или по-твърди гърди, внезапно повишаване на размера на гърдите, зърната навлизат навътре, подуват се лимфните възли под мишницата или около ключицата и т.н. Забелязва се тенденцията, че този вид рак засяга повече младите жени и е отговорен за до 5% от всички случаи на рак на гърдата.

Ако имате болки в гърдите трябва да се консултирате с вашият лекар незабавно. Редовната мамография и клиничната профилактика на гърдите е задължителна и е от решаващо значение за ранното откриване на евентуален проблем. Както при всяка болест и при ракът на гърдата навременното лечение е от изключителна важност за довеждането му до успешен край. Тъй като този вид тумор е сред най-честите причинители на смърт при жените на възраст между 45 и 55 години е необходимо да се вземат всички предпазни мерки.

Медицинските изследвания на рак на гърдата показват, че генитичният и хормоналният фактори са носители на основният риск. Лечението на този вид тумор се променя в зависимост от вида му и от степента на неговото разпространение. Включват се различни опции като операция за премахване на самият рак или за отстраняване на гърдата, лъчева терапия, хормонална заместителна терапия и / или химиотерапия.

Необходимо по-голямо внимание и осъзнаване на проблема, защото това ще помогне за спасяването на живота ви. Колкото по-рано се открие рак на гърдата, толкова шансовете за успешно лечение са по-големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.