Варицела – признаци и симптоми на заболяването

Варицелата е заразна болест, причинена от варицела зостер вирус. В миналото е била много разпространена, но в днешно време с използването на ваксина срещу варицела, се среща в по-редки случаи.

Симптоми и признаци при варицела

Заразен човек с варицела зостер вирус, проявява следните симптоми: треска в резултат на висока температура, болки в корема, болки в гърлото, главоболие и обрив.

В началото обрива наподобява ухапване от насекомо. По-късно се образуват мехурчета, пълни с течност, която е бистра на цвят. След като мехурите се пукнат, на тяхно място се образуват малки язви, които след време изсъхват. Кожните мехури се появяват на етапи, като се започне от корема, гърба или лицето, след това се разпространяват на други места: главата, устата, носа, ушите и гениталиите.

Варицелата е заразно заболяване и може да се предава от човек на човек. Най-заразния период е по време на първите от 2 до 5 дни. Заразата може да се разпространи чрез кашлица, кихане, смях и дори говорене.

За предотвратяване на заразата с варицела е препоръчително да се използва ваксина. Първата доза трябва да се инжектира на деца от 12 до 15 месеца. Втората доза трябва да се приеме, когато децата са на възраст от 4 до 6 години.

Симптомите на варицела при възрастни могат да се сведат до минимум, ако се проведе лечение с ацикловир. Важно е да се отбележи, че това лекарство е ефективно само в рамките на първите 24 часа след като пациента е бил заразен. За децата се препоръчва използването на Каламин-лосион за намаляване на сърбежа.

Полезни съвети

Можете да се погрижите за кожата си като на всеки 3 – 4 часа правите мокър компрес с хладка вода. Използването на Каламин лосион също е препоръчително, като внимавате да не попадне в областта на очите. Избягвайте храна, която е много кисела или солена.

Лекарска помощ

Потърсете лекарска помощ ако треската продължава повече от 4 дни. Обрива се подува, появява се гной и имате болки.Чувствате постоянен студ и имате затруднено дишане. Ако усещате схващане в областта на врата. Ако изпитвате сънливост и главоболие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.