Бебешките колики не са толкова сериозен проблем

Бебешките колики се характеризират с болки в стомаха и в корема. До сега, медицинските специалисти и лекари все още се опитват да определят кои точно са причините за коликите, то все още има доста неизвестни.

Бебетата, които страдат от колики внезапно започват да плачат много силни, дори понякога крещят от болка. По-лошото е, че този плач не е за няколко минути, а може да продължи дори 5 часа в зависимост от тежестта на проблема и начина, по който родителите се справят с него.

Бебетата стават също така много раздразнителни и неспокойни. Родителите са склонни да изпадат в паника, особено ако болките от коликите се появяват за първи път и бебето плаче силно и продължително, като на пръв поглед то не се утешава от нищо.


Коликите обикновено започват да се проявяват след първите 3 седмици от раждането, а при преждевременно родените бебета коликите могат да започнат по време на от шестата до осмата седмица. Най-силни са болките през вторият месец, а след третият започват да намаляват и постепенно изчезват напълно. Няма точно определен профил на бебе, което получава колики, те могат да се появят независимо дали бебето е напълно здраво или не. Някой експерти са на мнение, че коликите са генетично предавани и ако някой от родителите е страдал от този проблем, то и неговото дете е с много висок риск от поява на колики.

Един от най-очевидните симптоми на колики при бебетата е силният плач, който се повтаря всеки ден и относително по едно и също време на деня, обикновено след хранене. Плачът започва без каквато и да е видима причина и се различава от този при нужда от храна. Когато газовете преминат през червата на бебето, болката спира и то престава да плаче. Ясен знак за коликите е и свиването на краката към гърдите и стискането на ръцете в юмрук. При натискането на коремчето, то е много твърдо, а лицето на бебето придобива червен цвят.

Като цяло обаче бебето се развива правилно, наддава на ръст и на тегло и всичко приключва до петия месец, като само в изключително редки случаи може да се достигне и до първата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 − = 1

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.