Тапетите – ефектна мода от миналото

Въпреки разнообразието на толкова разнообразни стилове в домашното и не само обзавеждане, тапетите за стена бележат възход и падение през годините. В последните тенденции, хартиените ролки са отново сред оръжията на интериорните дизайнери с нов модерен дизайн и форми. Независимо дали обновявате дома си, нанасяте се в ново жилище или обновявате старото с цел продажба, лепенето на тапети определено ще донесе добри ползи.

След като имате намерение да поставите тапети в къщата си, спрете за момент и помислите какво най-добре пасне на стаята, как влиза в тон с обзавеждането. Например, ако стила на мебелите ви е съвременен, едва ли бихте желали да поставите тапети с цветя. При положение, че обстановката ви е твърде претрупана с мебелировка и всевъзможни неща, бихте могли да залепите тапети с даден десен само на определена част от стаята, да събуди интереса към себе си, докато другите части да да в семпъл цвят, допълващ обстановката.

Спокойно, в наши дни тапетите не си приличат по нищо с онези от времето на нашите баби, независимо че много дизайни притежават типично ретро излъчване. Десените са в най-различни стилове и материи – от Викториански до геометричен, от найлонови до текстилни, както и различни комбинации. И както е при всички аксесоари от вътрешния дизайн – на пазара има хартиени ролки за всекиго и портфейл.

Понякога трябва да се лепят тапети на странно оформени повърхности, ъгли и чупки край прозорците, доста трудни за правилно залепяне. Тогава може да потърсите предварително нарязани форми от тапети, разноцветни хартии или дори лепенки за стена, подходящи за тези места. Такива предварително оформени парчета могат да се ползват и за украса на вече налепени тапети – импровизиран колаж.

В случай, че ви харесва интериора в един цвят, може да закупите тапети, лесни за боядисване. Сложете тях върху стената, за да се заличат дребните дефекти върху стената и след това минавате с боя в подходящ за декора ви нюанс. Моделите, които лесно се боядисват съществуват отново в разнообразни материи и десени. Дори ако нанесете по-рядка боя, мотивите на тапетите се открояват и се получава твърде интересен и различен ефект.

В случай, че искате да похарчите малко средства повече за украса на стените, бихте могли да се спрете на някои по различни варианти. Съществуват не малко модни решения в разнообразни материали, като например изкуствена кожа, формовани със стъкло и текстилни тапети, шити тапети и още.

Запомнете, че всеки път когато нанасяте боя или лепите тапети на стените си, трябва да ги почистите и нагласите добре, за постигането на максимално добри резултати. Ако не се чувствате уверени в уменията си за слагане на тапети, особено ако сте си избрали скъпи такива, добре е да намерите майстор за поставянето им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 2 = 6

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.