Конвектори от Норвегия

Норвегия е страна на безбрежни гори, полярни нощи и красиви фиорди. Освен всичко това тя е известна и с още едно нещо – студа. Норвегия е толкова близо до Северната полярна окръжност, че температурите се доближават максимално до полярните, особено през зимата. За да се справят с този проблем в най-ново време норвежците се обръщат към т.нар. отоплителни конвектори. Не случайно Норвегия е известна овен с всичко друго и със своите конвектори ADAX.

В миналото, преди изобретяването на съвременните конвектори, скандинавците са използвали какви ли не методи за отопление – на дърва, въглища, парно и т.н. Нито един от остарелите вече методи обаче не може да се мери по ефективност и удобство с  конвектори ADAX. Норвежките конвекторни печки използват в пълна степен от технологичния напредък и от методи за трансфер на топлина стари като света.

Като цяло конвекцията е един от основните методи за пренасяне на топлина, характерен за газове и течности. Съвременните конвектори се възползват в пълна степен от свойствата на въздуха да се разширява и движи при нагряване. Самото име конвектори идва от тяхната зависимост от въздушните потоци да разнесат топлината из дадено помещение.

Подобно обяснение обаче може да създаде погрешното впечатление, че и други средства за отопление са конвектори. Важно е да се знае, поне що се отнася до самата терминология, че конвектори са само тела, чийто отоплителни елементи не са в директен контакт с въздуха. Това прави тази технология много по-безопасна от реотановите печки например.

Фактът, че разчитат на естествени процеси е един от факторите, които допринасят за това конвектори ADAX да са по-ефективни и полезни от други технологии. Цялата структура на тези конвектори е подчинена на удобството в дома и на стремежа да се осигури максимална топлина на възможно най-изгодна цена. От тук насетне е въпрос на избор дали човек ще предпочете норвежкото съвършенство и опит пред други, не толкова модерни и ефективни, отоплителни тела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 9 = 16

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.