Картини (Ван Гог)

Защо ли картините на Ван Гог са някои от най-популярните картини, познати в цял свят и запечатали се в съзнанието на милиони хора? Ван Гог е един от най-търсените и имитирани артисти на всички времена. Винсент Ван Гог е без съмнение един от най-различните художници за всички времена със своят неподправен и уникален стил познат на поколения художници и ценители на изкуството живели след него, а също така и част от съвременното разбиране за изкуство а защо не и „поп“ икона. Използвам думата поп икона с много уговорки, но със сигурност всеки от нас е чувал за Ван Гог много повече от единствено и само името му.

Около Ван Гог витаят много митове някои насадени най-вече от неуспешни опити за биографични филми. Всъщност биографията на Винсент Ван Гог е изпълнена с много криволичения. Младият Винсент Ван Гог е прекарал живота си в опити да намери себе си и начин да бъде от полза на хората. Откъдето и оставя неприятно впечатление на повечето от нас, свикнали с праволинейният и структуриран живот, който сами сме си изградили.  Може би най-великият художник започва да рисува картини навършвайки 27 годишна възраст, когато повечето от нас вече отдавна са намерили своят път в живота. И все пак картините и изкуството на гениялният художник са намерили „своят път“ в нашето съзнание, а и като украса за домовете ни под формата на репродукции и арт разпечтаки естествено (Кой може да си позволи безумните 87 милиона платени последно за негова картина?).

И все пак започнал толкова късно с рисуването и получил огромно признание в последствие – през целият си кратък живот Ван Гог не получава дори и капчица от световното признание на което се радват картините след смъртта му. Ван Гог твори неуморно. Той попива от художниците на своето време (Пол Гоген, Матис, Сезан) и с течение на времето развива техника, с която картините му стават много по-разчупен и с много по-ярка цветова палитра от тези на неговите съвременници.

Сред рисунките на Гениалният Ван Гог има много различни картини, които изобразяват моменти от живота му. Неговото неповторимо умение да улавя света през призмата на своите очи го прави един от най-добрите художници в историята на изобразителното изкуство. Самоуки художници при това. И до днес неповторимият Ван Гог е един от най-имитираните и търсени артисти. Затова е много лесно да намерите репродукции на Ван Гог, с които да украсите домовете си. Тъжен самотен, неразбран  и низвергнат цялото общество приживе през целият си живот, Винсент Ван Гог е намерил път към сърцата на всеки един от нас чрез своето изкуство и картини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 8 = 12

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.