Как да научим децата ни да пестят пари

париБебетата плачат когато са с напълнен памперс, или искат да бъдат нахранени. Тази „функция” просто им е вградена. Те нямат друг начин, с който да покажат, че нуждите и желанията им не са изпълнени. И както знаем, въпреки ранната възраст, някои ще излеят недоволството си много по-скоро, отколкото други.

Докато растат, децата трябва да се научат да отлагат своите нужди и желания за по-късно.  Това е известно като „отложено удовлетворение”. Всичко това е част от процеса на превръщането им в напълно зрели личности. Родителите, разбира се, играят съществена роля в изграждането на тези умения у своите деца.

Изкуството за пестене на пари изисква отлагане на задоволяването на нашите нужди и желания, изграждайки по този начин добри навици за пестене. Учейки нашите деца на тези навици, докато са още млади, ние им даваме по-голям шанс да станат финансово успели личности като пораснат.

Ученето на децата да пестят са своите покупки, ще ги накара да разграничават покупките по степен на важност. По този начин те ще обмислят по-задълбочено нуждата от всяка покупка, преди да дадат собствените си пари. Това умение ще им е от полза като пораснат, правейки ги по-малко зависими от кредити.

Ето и някои важни съвети, с които да насърчите децата ви да пестят:

  • Запомнете, че вие сте моделът за подражание на вашите деца, затова трябва да поставите добри навици на пестене, които децата ви да следват.
  • Давайте на децата си седмичната им дажба пари наведнъж, като ги насърчавате да пестят част от тях за бъдещите им нужди.
  • Карайте ги да вършат къщна работа за пари, като им позволявате да дават собствени идеи за това как някои работи трябва да се свършат. По този начин те ще добият по-добра представа за стойността за парите.
  • Открийте им сметка и наблюдавайте редовно с децата си как спестяванията им растат.
  • На деца под 5-годишна възраст може да дадете касички, в които да събират монети. Друсайки касичката децата разбират как с течение на времето спестяванията им растат.
  • Поставете малки цели за купуване на неща, които децата ви харесват. Имайте предвид, че при по-малките деца целите трябва да са реалистични и бързоизпълними, защото ако пестенето се протака прекалено дълго, децата ще загубят интерес.
  • Накарайте ги да напишат своите желани цели и да ги закачат на хладилника или някаква дъска на стената. Това ще послужи за добър мотиватор.
  • Нека те сами да поставят целите си, за да изпитат чувство на собственост и отговорност.
  • Отделете време с децата си да разгледате цените на покупките и ги насърчете да търсят най-добрата цена.
  • Насърчете децата ви да пестят пари за някой друг, например за подарък за рожден ден или коледа. Вместо само да получават подаръци те могат да се научат и да подаряват на любимите си хора.
  • Похвалете децата си когато постигнат своя цел, но не прекалявайте, за да не ги разлигавите.
  • Научете тинейджърите на примките на кредитите, т.е. лихвите.

И запомнете, че трябва да сте търпеливи.

2 мнения за “Как да научим децата ни да пестят пари”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.