Слънчеви колектори – „Зеленото“ бъдеще на Земята

Концепцията „Бъди зелен“ набира все повече популярност в България и по света. Да, пътят от старите енергийни източници като въглища, петрол и газ към новите възобновяеми източници е дълъг и труден, но задължителен. Рано или късно въглищата и петролът ще бъдат изчерпани и затова трябва да се намери начин за още по-ефективно използване на слънцето, водата и вятъра, които са бъдещето на човешката цивилизация. Слънцето се използва от най-дълго време от всички еко източници на енергия. То е най-чистата форма на зелена енергия, напълно безплатно е и достъпно навсякъде по света. Някой от предимствата на слънчевите колектори, които използват именно радиацията на слънцето са описани по-долу в големи детайли.

Намаляване на замърсяванията

Вакуумните слънчеви колектори в едно домакинство намаляват с около 50% изхвърленият въглероден диоксид в сравнение с конвенционалните бойлери. Освен въглеродният диоксид, слънчевите колектори спестяват и азотният оксид, саждите и серният диоксид на околната среда.

Ниски сметки за комунални услуги

Според статистиките слънчевите колектори са най-енергоспестяващото средство в домакинството. Колекторите са една чудесна инвестиция за бъдещето. За времето, в което се използват (минимум 20-25 години) едно домакинство може да спести над 20000 лева, като в същото време ставате независими от повишаващите се цени на топлата вода и електрическата енергия. Всеки член на семейството на ден използва средно по 40 литра гореща вода, което при конвенционалните бойлери сами можете да си направите сметката колко ток ще се похаби за да се затопли тази вода. Въпреки, че вакуумните колектори с термосифон са по-скъпи от електрическите и газовите бойлери, инвестицията се изплаща само за 3-4 години.

Чудесна инвестиция за бъдещето

Соларните колектори с „Heat Pipe“ технология са може би най-сигурната и печеливша инвестиция за бъдещето, като при нея не може да се сгреши. Освен, че ви правят приятели на природата, вие няма да се притеснявате и за привършващите запаси от въглища и петрол. Най-голямото предимство на вакуумните слънчеви колектори е, че могат да функционират при всякакви климатични условия и домакинствата почти не се нуждаят от резервен вариант за топла вода.

Поддръжката им се изчерпва с проверка на тръбите веднъж месечно, забърсването на праха, който се е натрупал върху тях за да не се намалява ефективността им, проверка на съединенията и уплътнителите и смяната на антифриза в тях на всеки 3-4 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 7 = 12

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.