Необходими документи при регистрация на фирма

Регистрация на ООД

Да работиш за себе си е много привлекателна идея, която кара много хора останали без работа да се замислят и да потърсят начин да започнат собствен бизнес. Често липсата на достатъчно увереност или недостиг на средства са причината да се потърси и съдружник.  Понякога това е грешка, която после се заплаща, но обстоятелствата и самата дейност, на която се е спрял предприемача го налагат.

Когато сте решили за започнете някаква дейност заедно с един или повече съдружници, е нужно да се направи регистрация на фирма, като най-удачния вариант е да да се направи регистрация на ООД.

Какво представлява тази правна форма на упражняване на дейност?

ООД е Дружество с ограничена отговорност. Участниците в него сключват дружествен договор, с който отговарят за задълженията на дружеството със своя дял в капитала на дружеството. Дружественият договор се сключва в писмен вид и задължително съдържа:

  • Адрес и седалище на фирмата;
  • Трите имена на съдружниците;
  • Вид дейност, която фирмата ще упражнява
  • Срока на  дружествения договор;
  • Какъв е капитала, с който ООД-то стартира и дяловото участие на всеки от съдружниците;
  • Управление и представителство;
  • Предварително уговорени предимства на някой от съдружниците;
  • Права и задължения на съдружниците.

Освен дружествения договор за да се направи регистрация на ООД е необходимо да имате и Протокол от общо събрание, на което е избран законен Управител на фирмата.

Предварително трябва да има консенсус по отношение името на фирмата и то да бъде запазено в Търговския регистър. Ако се подготвите с няколко варианта на име е най-добре, защото може да се окаже, че вече има фирма регистрирана с такова име.

Регистрация на ООД се прави най-сигурно и без рискове от грешки и загуба на време чрез посредническа фирма, която го прави ежедневно и може дори да Ви даде някои съвети за началния старт. В повечето случаи служителите са специалисти по фирмено право и могат да бъдат ценни консултанти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.