Нотариус Огнян Шарабански

Как да се предпазим от нотариусите измамници?

Напоследък често чуваме за измамни сделки с участието на нотариуси. Това се случва най-вече при покупко-продажба на имот. Въпреки, че нотариусите полагат клетва за добросъвестно изпълнение на служебните си задължения, при придобиването на тяхната регистрация, то можете да попаднете и на такива, които са измамници.

Как стават нотариалните измами?

Когато се говори за голяма измама, може да има много свързани лица. В тези случаи нотариусите могат да са в комбина с адвокати, погребални агенции и дори лекари. Често обекти на такъв тип измами са възрастни и болни хора, които живеят самостоятелно. Ролята, която играе нотариус в тези измами може да се заключи в предприемането на няколко основни действия:

  • Заверка на фалшиво пълномощно за продажба. В този случай измамниците изготвят недействително пълномощно от името на собственика. С него те упълномощават дадено лице да извършва покупко-продажбата на съответния имот от името на собственика. Нотариусът е лицето, което трябва да провери истинността на съответното пълномощно, което трябва да се подпише от собственика на имота, на място пред съответния нотариус. Тук, обаче има един тънък момент. Ако измамникът предостави фалшива лична карта, той може да подведе нотариуса по този начин. Нотариусът всъщност само проверява съответствието между данните от личната карта и визуално човекът, който стои пред него.
  • Заверка на фалшиво завещание. При този вид измама мошениците няма как да не са в комбина с даден нотариус, който е готов да им помогне в схемата. Те изготвят фалшиво завещание от името на собственика, малко преди неговата смърт, като нотариусът заверява недействителния документ.
  • Фалшиво удостоверение за наследници. Когато се извършва продажба на имущество, то потенциалните купувачи често проверяват и удостоверението за наличие на наследници. Нотариус измамник, обаче може да завери фалшиво такова удостоверение, в което се твърди, че няма живи наследници на починалия собственик.

Разбира се, има и съвестни нотариуси, които предотвратяват такива нотариални измами, както съобщават и от БНТ.

За да се предпазите от подобен тип измами, винаги проверявайте всички документи, които са необходими, за прехвърляне на собствеността на имота. Друга превантивна мярка, която можете да предприемете е, да проверите съответния нотариус, който ще изповяда сделката, дали има регистрация в Нотариалната камара и дали тя все още е валидна. А най-добрият начин е да се доверите на близки приятели, които са останали доволни от услугите на някой нотариус, като нотариус Огнян Шарабански във Варна.

 

Публикувано от

admin

Казвам се +Ангел Евтимов и се занимавам с уеб и SEO от близо 5 години. През 2009г., заедно с двама колеги от университета основахме Уебнотайз ООД и вече 3 години не спираме да работим усърдно и да доставяме качествени услуги на нашите настоящи и бъдещи клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 − = 1

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.