Реклама – изберете правилния подход

Реклама (от латински reclamo) е разпространяване на информация във всякакъв вид и форма на стока, идея, фирма или начинание, която е предназначена за определен кръг от потребители. Целта на рекламата е да предизвика и запази интереса на потребителите върху рекламирания продукт, колкото може по-дълго време.

За целите на рекламата се използват различни рекламни материали (плакати, флаери, сувенири, визитки и др.) и средства (билбордове, телевизия, радио, вестници, интернет и др.) Като всяко нещо и рекламата си има отрицателни черти, като например наводняването на пощенските кутии и имейлите с нежелана реклама, която се нарича СПАМ. Например нежеланите рекламни материали, като листовките, флаерите, визитките, картичките, фирмените каталози и други рекламни материали, които ни наводняват всекидневно пощенските кутии. Още по-кошмарно е положението с нежеланите рекламни материали, които получаваме в интернет. Въпреки, че повечето пощи имат защита против СПАМ, те не успяват да го спрат изцяло и няма начин да не получите поне една реклама на мейла. Като например някоя от многобройните бюлетини, известия или други рекламни материали от интернет сайтове, в които най-вероятно сте забравили, че сте били регистрирани в тях. Затова внимавайте къде и в какви сайтове се регистрирате, за да предотвратите до минимум шанса да ви наводнят пощата с нежелани рекламни материали. Голяма част от фирмите подаряват на клиентите си рекламни материали и сувенири с цел да вдигнат имиджа и популярността на фирмата, като например фирмени календари, химикалки, часовници, тениски, шапки и други рекламни материали.

Не всички видове реклама са с комерсиална цел. При тях се използват същите техники, както при останалите реклами. Разпространяват се рекламни материали по улицата и интернет, публикуват се реклами във вестници и списания, пускат се видеоклипове по телевизията и т.н. Такива реклами са клиповете за борба със СПИН, за пестене на енергия, против замърсяването на околната среда, кампании за събиране на средства за тежко болни хора и за пострадали райони от природни бедствия, като в повечето случай при закупуването на картичка, календарче или други рекламни материали с такава цел, вие подпомагате кампанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.