Избери тема на сайт

Искам да си направя сайт, който да ми носи пари. Може да не са много, но да са постоянни. Все пак, добре е да са повечко. И така, решено е, ще се прави сайт, трябва да се избира темата. Този избор е един от ключовите моменти за изграждането на сайт. Всеки тръгнал по пътя „създател на сайт” е изправен пред въпроса с избора на тематиката. Някои съветват темата на сайта да е близка до автора – да е в неговата област на знания и интереси. Понякога това може да е правилно. Сайтът, направен с любов и разбиране, всякак ще се превърне в произведение на изкуството. Но в моя случай повече ме интересува печалбата, която ще донесе сайтът. Представете си, че обичате мравки и създавате сайт за мравките. Ще стане хубав сайт с качествена и интересна информация за мравките.

Но когато решите да поставите контекстна реклама от Гугъл ви очаква изненада – няма много рекламодатели в темата за мравките. Затова ще получавате реклами, които нямат нищо общо с тематиката на сайта, няма да заинтересуват евентуалните потребители и те няма да кликват върху тях. Тъй като целта е да се създаде сайт за продажба на реклами, трябва да прецените къде се рекламира най-много.

За целта правим анализ на топ-темите. Кои са те? За да спестя време и място, веднага ще кажа, че топ са: Автомобили, Информация, Недвижими имоти, Медицина, Финансови услуги, Промишлени стоки, Жилища, Красота, Комуникации, Мебели. След като се насочим към подходящ раздел, трябва да изберем тема на сайта. Не е желателно да се създава портал, темата на който да обхване целия раздел (например медицински портал). По-добре е да се избере по-тясна тема. Там има по-малко конкуренти, следователно, по-лесно е да се придвижва сайтът напред.

Тема се избира по-сложно от раздел. За всяка една конкретно трябва да се прецени трафика и рекламодателите. Не трябва да се избира тема, по която има малко ключови думи. Помислете за това, че трябва постоянно да се пълни сайтът със статии, т.е. трябва да има за какво да се пише.

На всички е ясно, че трябва да се избират комерсиални тематики – там има повече рекламодатели и съответно цените за един клик са по-високи.

Как да разберем дали има рекламодатели за избраната тема?

Изобщо, за почти всички комерсиални теми има рекламодатели. Някъде повече, някъде по-малко. За да разберем, можем да въведем ключова дума в Гугъл и да видим контекстните реклами. И накрая, обърнете сериозно внимание на избора на тема за сайта си. От това в някаква степен зависи живота и съдбата му, а и обемът работа и средствата, които да се хвърлят за оптимизация.

Препоръка: Ако не можете да се спрете на тема, направете следното: намерете сайт, който да ви хареса като идея и съдържание. Като го опознаете, ще получите идея как да си направите подобен, и то по-добре. Гледайте какво правят другите и мислете, какво можете да направите и вие, и то по-добре.

Публикувано от

dob4o

Казвам се Добри Панов и поддържам професионален блог с качествени статии, сред които и такива за платени софтуерни програми, както и споделям информация за качествени хранителни добавки в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 4 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.