Дървен материал – производство и употреба

Дървеният материал се произвежда от дървета. Звучи логично, но в някои случаи се използват и други влакнести растения (храсти, лиани, многогодишни пълзящи/увивни растения и др.) за производството на дървен материал. Той се използва в строителството под формата на фасониран дървен материал, като: дъски, греди, талпи, дюшамето, сачак, подкеремидни летви и др.

Дървеният материал се използва при строенето на почти всеки вид сгради. При натоварвания дървения материал може да бъде много гъвкав, същевременно запазвайки силата си при огъване. Различните видове дървен материал имат различни качества, дори те да бъдат от един и същи дървесен вид или влакнесто растение. Дървесината, която се използва за произвеждането на дървен материал се образува в растенията с цел поемане на товари и поради това, тя е има много добри механични и якостни свойства. Напоследък дървения материал се добива в много по-малки количества, сравнение с добива преди няколко години.

Дървесината е втората дървесна тъкан при дървесните растения. Тя е хигроскопичен материал, който е изграден от клетки и има анизотропен строеж и свойства. Тези свойства на дървения материал го правят изключително подходящ материал за изработването на различни строителни конструкции. Нарязаният и изсушен дървен материал се използва за различни цели: за производството на хартия, ламперия, первази, навеси, паркет и др. Още в древни време дървесината се е използвала като основен строителен материал. Дървените материали са биил използвани за построяването на големи структури, в непреработен вид, под формата на трупи.

Дърветата са били просто нарязани на необходимата дължина и широчина, и монтирани, без да бъдат обработени под какъвто и да било начин. С изобретяването на механичните триони започва масовото производство на оразмерен дървен материал. Днес дървесината може да бъде обработена по много различни начини, тя може да се раздроби и да се направят от нея плочи от дървесни частици, строителна дървесина, хартия, подредена плоскост или да се използва за направата на други синтетични субстанции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 4 = 13

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.