Какво представлява процесът рециклиране?

Екологията е сред водещите теми, които вълнуват човечеството през 21 век. Опазването на околната среда се превърна в цел номер едно, а еколозите са решени да я постигнат на всякаква цена. От една страна това е наистина добра идея, която би имала положително въздействие както на природата, така и на нашия живот. От друга, за да се реализира самата идея ще бъдат необходими много средства и време. Правителствата се опитват да наложат закони, които по един или друг начин ще ограничат изхвърлянето на отпадъците в природата.

Едно от добрите попадения на еколозите и екозащитниците е създаването на рециклирането. Това е процес, при който се преработва материалът и след това е готов за повторно използване. Самият процес преминава пред редица фази, различни взависимост от преработвания материал, като крайният резултат е един и същ при всичките случаи. Основен замърсител на въздуха са старите коли, които още се движат по пътищата. Положителното е, че и те могат да бъдат подложени на преработка и така биха могли да компенсират вредата, която нанасят. Те се предават на фирмите изкупуващи за коли за скрап, където се извършва и самият процес.

Поради общите изисквания и правила, всички пунктове за скрап реализират метода стандартно. Предаденият автомобил първо се откарва на специализирана площадка, където се извършват първите действия. Премахват се всички течности от колата, тъй като могат да предизвикат експлозия при понататъшните действия. Това се извършва внимателно, тъй като може да бъдат изхвърлени вредни за атмосферата емисии. Свалят се гумите и се премахват елементите, съдържащи второстепенни метали като цинк, калай и др. Оглеждат се и здравите части, тъй като те биха могли да се използват като резервни такива и да бъдат продадени на някой сервиз.  Металите се разделят на черни и цветни, а след това се подлагат на химична преработка. Крайната фаза е претопяване на металите. Благодарение на техния строеж те не променят качествата си, което пък се отразява положително на възможността им за няколкократно използване. Преработеният материал се превръща в суровина на ново производство. Именно чрез рециклирането се намаляват вредните газове, изпускани в природата. Самият метод е напълно екологичен и не представлява никаква заплаха за здравето на хората. На рециклиране могат да бъдат подложени и други материали като стъкло, хартия и пластмаса. Техниката е различна, но целта и крайният резултат са едни и същи. Любопитен факт е, че най – често срещаните коли по пунктовете за скрап са от моделите лада и москвич. Това е така благодарение на използваната ламарина, за тяхната направа , която е по – плътна и тежка. Срещат се и други марки, но предимно представители на по – стари модели. Причината за тяхното предаване са различни – някои са участвали в катастрофи, което ги е повредило, други са изгнили, или по – просто казано не могат да се използват по предназначение.

Последните изследвания и анализи показват, че българинът е станал по – отговорен по отношение с околната среда. Докато преди кошчетата за боклук бяха просто част от интериора, сега те осъществяват целта си. Направени бяха опити за въвеждане на разделното изхвърляне, което за жалост не привлече достатъчно привърженици, но можем да се надяваме че за вбъдеще това ще се промени.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + = 9

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.