Как да разпознаем диамант

Въпреки, че съм твърдо против това да се правят непрофесионални тестове на диаманти, макар и в редки случаи практиката налага това да се прави далече от лабораторията и специализираното оборудване. В случай, че обикновения гражданин не разполага под ръка със специалист хемолог /оценител на скъпоценни камъни/ и се налага да се уповава изцяло на собствените си сили е необходимо да има при себе си следните леснодостъптни инструменти и консумативи – вестник, лупа и сярна киселина.

Преди да започнете проверката поднесете предполагаемия диамант с короната към светлината.  Това което трябва да се вижда е светла точка. Този ефект се определя от пречупването на светлината характерно за кръглата форма. След това поставете диаманта върху вестника и се опитайте да прочетете през него буквите. Ако ги виждате и можете да ги различите най-вероятно пред вас има обикновено стъкло. Следва да се има предвид, че това правило важи само за кръглите диаманти, с не по малко от 57 стени, като за скъпоценни камъни с по-малко стени или с друга форма например капка или квадрат резултатите не могат да се приемат за достоверни.

Задължително разгледайте диаманта под лупа, при това с възможно най-голямото увеличение, което можете да намерите. Естествените диаманти, в преобладаващия случай имат включвания – кристалчета, облачета, графит или пък външни и вътрешни цепнатини. Една капка сярна киселина може да помогне да се отличи истинския диамант от циркония, защото диаманта не реагира с киселината, докато върху циркония тя оставя мътна следа.

Ако пък сте запален почитател или колекционер на диаманти, една категория хора, която се среща и в България и ви се налага периодично да проверявате автентичността на диаманти в заложните къщи или в бижутерски магазини най-добрия вариант е да си купите тестер за диаманти. Принципът на работа на тези тестери се основава на различната топлопроводимост на тестваните материали. С негова помощ може с висока точност да бъдат различени диамантите от другите минерали, защото неговата топлопроводимост е значително по-висока. При покупката на тестер за диаманти е добре да се има предвид, че не всички различават естествените от изкуствените диаманти.

Подобни допълнителни проверки позволяват на непрофесионалиста по отношение на оценката на диаманти до известна степен да минимизира рисковете от покупка на фалшив скъпоценен камък, но категорично не трябва да се разчита само и изцяло на тях. Единствено високо квалифициран специалист хемолог може да даде 100% сигурност за това дали един камък е истински скъпоструващ диамант или е нищо не струващ фалшификат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.