Вакуумни слънчеви колектори с термосифон – грижа за природата и за финансите ви

Слънчевата енергия става все по-популярна. Търсенето и вече многократно превишава предлагането. Това се обуславя от факта, че тя е безплатна и освен това не вреди на природата, както по-голямата част от енергоносителите (въглища, петрол, природен газ, атомна енергия). Соларната енергия има много приложения, като някой от тях са задвижване на електрически двигатели и затопляне на вода за домакинствата или бизнеса посредством слънчеви колектори.

Предвид обстоятелството, че все повече се говори за изчерпването на традиционните енергоносители, новите технологии все повече се насочват към използването на възобновяемата или наричана още зелена енергия. Тя е много добра алтернатива, защото използва силата на вятъра, водата и слънцето. На практика това са неизчепаеми източници, които освен това не замърсяват околната среда.

Ако трябва да говорим за икономисване на средства в домакинствата, най-ефективна е слънчевата енергия, тъй като системите които я преобразуват в топлинна или електрическа са значително по-евтини, лесни за управление и поддръжка от вятърните генератори или водните торбини. А освен това соларните системи могат да се монтират навсякъде, за разлика от водните или вятърните системи за добиване на енергия.

Инвестирането в слънчеви колектори се възвръща за период от 3 до 4 години.Имайки предвид че минималният експлоатационен срок на тази система е 20 години, сметките показват че при едно средно – статистическо семейство от четири члена печалбата от инвестицията е чисто 12000 лв.

Предлаганият от emde-solar.com слънчев колектор с термосифон използва свойството на горещата вода да се изкачва нагоре съм резервоара, а студената в същото време слиза надолу по тръбите. При излагане на слънце тази циркулираща в тръбите топла вода действа като нагревател на водата в резервоара. Тази проста технология прави слънчевият колектор с термосифон много евтин. Освен това за допълнително нагряване през зимните месеци е добавен ел. нагревател с мощност 1500 вата. Предимствата на тази система са:

  • не сте зависими от повишаване ценовите равнища на електроенергията
  • колекторите работят без помпи и други устройства, ползвайки естественото движение на топлата и студената вода.
  • използват се целогодишно, нуждае се от съвсем малко слънчева светлина.
  • ефективността на вакуумните тръби е най-малко 20 години.
  • температурата на водата в тръбите достига за 3 часа до 100 градуса.
  • системата е напълно безопасна, тъй като при работата и не се създава налягане.
  • цялата конструкция без проблем понася градушка с размер до 25 мм.
  • за изолация на тръбите се използва вакуум, който е най-добрият изолатор, с което се постига минимално количество на топлинните загуби.
  • колекторът е с дизайн, с нисък коефициент на съпротивление срещу вятър, което е полезно във силно ветровити райони.
  • слънчевите колектори с кръгли тръби са 2 пъти по ефективни през зимата от плоските колектори.
  • лесни са за монтаж и са с безплатна доставка до всяка точка на страната

Природата ни дава възможност да спестяваме средства, затова трябва да сме отговорни към нея и да я запазим по-чиста. С използването на еко енергията Ние инвестираме в бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + = 9

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.