Адвокат в България

За упражняване на професията адвокат в Република България е нужно освен юридическото образование, адвокатът да отговаря на определени условия, като да има юридическа правоспособност, да притежава професионални и морални качества, да е издържал изпит пред Висшия Адвокатски Съвет или да има повече от 5 години стаж като юрист. Също така има ограничения да не е осъждан на лишаване от свобода за умишлено престъпление, да не е управител на търговско дружество, да не е държавен служител, или да работи по трудов договор, да бъде психически здрав, да не е частен съдебен изпълнител или нотариус, който е лишен от права, или магистрат или разследващ полицай уволнени дисциплинарно, ако не са изминали 2 години от освобождаването от длъжност.

Членството в адвокатска колегия е задължително. Адвокатските колегии в Република България са 27 на брой и всяка една от тях е ситуирана в съдебните райони на окръжните съдилища. По изключение Висшия Адвокатски Съвет, може да вземе решение за съществуването на повече от една адвокатска колегия в даден областен център. Адвокатските колегии са юридически лица и се състоят от вписаните в тях адвокати.

Ежегодно Висшия адвокатски съвет свиква Общото събрание на адвокатите от страната. Събранието се състои от представители на адвокатските колегии от цялата страна. Квотата на представителство е 1 към 40, т.е. един адвокат представлява 40 свои колеги. Събранието се провежда, ако има кворум 2/3 или ако такъв кворум не е постигнат 1 час след първоначално обявения, независимо от броя на присъстващите. Общото събрание на адвокатите избира ръководни органи на ВАС и разглежда и приема отчетите на съвета, на контролния съвет и на дисциплинарния съд. Ръководните органи във ВАС се избират за срок от 4 години, като никой няма право да бъде избиран повече от 2 последователни мандата.

Висшия Адвокатски Съвет се състои от 15 членове плюс 10 резервни, като седалището ми е в град София. Като заседава задължително веднъж месечно. Председатели на ВАС са били видни български адвокати.

Публикувано от

Pavlin Botev

Уеб дизайн и оптимизация на страници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.