Компресия на двигател

Тест за компресия при автомобилните двигатели

Измерване на компресията при автомобилните двигатели е тест, който служи за установяване на проблеми в клапаните, сегментите или повърхността на цилиндрите. Стойностите, които се получават на манометъра зависят от много фактори и не следва да се интерпретират задължително като абсолютни стойности, а следва да се използват за ориентир и сравнение на работата на отделните цилиндри.

Така например ако при измерване на компресия на двигател получите стойности около 10 на три от цилиндрите и 8 на четвъртия, то със сигурност имате проблем с двигателя. От друга страна, ако търсите компресия 10-12 атмосфери, каквато би трябвало да очаквате от добър бензинов двигател, но на теста получавате 8 на всички цилиндри, това не означава автоматично, че и четирите са загубили компресия, а по-скоро трябва да се оценят другите фактори, които влияят на показанието на уреда. Това са акумулатора и стартера – с каква скорост въртят двигателя при извършване на измерването, температурата на двигателя и околната среда, надморската височина, дължината на маркуча на манометъра и др.

Тестът за компресия на цилиндрите на двигател не е абсолютно точен и показанието на уреда не следва да се взема като единствен показател за диагностика. Именно затова, производителите на автомобили не посочват конкретни стойности за компресия на двигателите си, а по-скоро референтни граници на показателя. Има определени граници на стойностите за компресия, които следва да се вземат предвид, но същината на измерването е в установяване на разлики в показанията на отделните цилиндри. Ако се установят много ниски стойности на всичките цилиндри, то това най-вероятно означава, че е дошъл края на живота на този двигател.

Например при по-новите модели автомобили Фолксваген, компресия на цилиндрите на дизелов двигател следва да е в рамките на 24-31 бара. Ако теста за компресия на цилиндрите покаже стойности под 19 бар, това означава сериозна нередност в този дизелов двигател. При дизелите разликата между цилиндрите не трябва да е повече от 5 бар. За сравнение един бензинов двигател трябва да има компресия в рамките на 8,5 – 12,5 бар, а отклоненията между отделните цилиндри трябва да са по-малко от 1 бар. Голямата компресия на дизеловите двигатели позволява запалването на дизелоловото гориво без искра. Именно затова при тях е особено важен показателя компресия и ако тя е ниска, двигателя просто няма да запали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 3 = 5

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.