Абразивни дискове

Едни от най-популярните и търсени продукти, използвани за шлайфане, полиране, почистване, рязане на метали или неметали, заточване на инструменти са абразивните дискове.

В зависимост от своето приложение абразивните дискове се произвеждат с различна геометрия.
Точният и правилен избор на абразивни дискове зависи от множество фактори, например:

 • вид на материала, който ще се обработва
 • размер на площта, върху която ще се работи
 • размер на детайла, който ще се работи
 • възможност за охлаждане
 • устойчивост на високи температури
 • издържливост
 • очаквания за краен резултат
 • технически параметри на машината

Абразивните дискове са конструирани така, че да издържат на високи температури. Ефективността на абразивните инструменти се определя от способността им да обработват детайли при предварително зададени условияи със задължителни изисквания. Като под зададени условия се разбира предварително знание за характеристиките на обработваемия материал, техническо оборудване и режим на рязане, а под задължителни изисквания – параметри на обработваемата повърхност, зададени точни размери, геометрична форма и разположение на повърхности,

Дори и при изключителни натоварвания абразивните дискове не губят своята стабилност, а прецизният разрез е гарантиран. Мокрото рязане се отразява благотворно както върху издържливостта на абразивния диск, така и върху качеството на работа. Върху абразивните дискове обикновено се съдържа информация, която насочва потребителя за конкретното предназначение на изделието, както и технически параметри, които са свързани с безопасността при неговата употреба.

Безопасната работа с абразивни дискове се основава на стриктно спазване на няколко основни изисквания, а именно:

 • използване на абразиви, които покриват изискванията на европейските стандрати
 • проверка за наличието на информация върху абразивите, касаеща безопасността при работа с тях
 • гарантирана сигурност, че конкретната дейност ще бъде извършена от професионалист, който има зад гърба си необходимата квалификация и опит

Абразивните дискове са намерили своето широко приложение в сферата на строителството и не само. За да могат да се използват максимално и ефективно техните възможности, се изискват и съответните по-задълбочени познания.

На нашият сайт https://zai-bg.com има секция „каталог“, в която може да се намерят актуални абразивни инструменти. От там всеки наш клиент може допълнително да си набави нужната му информация.

Правилният избор на инструмент, както и параметри на абразивния диск, са важно условие за ефективността на работния процес.
Възползвайки се от нашия опит, Вие ще съумеете правилно да подберете необходимия ви абразивен инструмент, който да е подходящ за всеки етап от вашата дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 8 = 12

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.