Manchester-Town-Hall

Анимационни скенери

Едно е да разкриеш голяма част от идентичността си, поне формалната такава, докато купуваш самолетни билети и попълваш необходимите данни, и съвсем друго е на летището, да минеш през скенер, който наистина разкрива цялата ти физическа идентичност, казано направо голотата ти.

В тази връзка през октомври на летището в Манчестър ще заменят скенерите си, които показват в контурите на голото човешкото тяло, с такива, които представят тялото не толкова натрапчиво детайлно, а по-скоро като скеч или анимационен образ.

Всъщност летище Манчестър (https://bg.wikipedia.org/wiki/Манчестър) бяха принудени да оттеглят приеманите с редица разногласия цялостни скенери на телата на пътниците, след като Европейската комисия не одобри тази технология за трайно ползване. Здравните експерти твърдят, че скенерите са безопасни, но Европейската комисия не е склонна да приеме подобни „голи“ скенери на цялото тяло за непрекъсната употреба на летищните терминали.

Така наречените “backscatter” скенери показват твърде голяма част от голото човешко тяло и целят да открият скрити под дрехите предмети. Те обаче са силно критикувани от широката общественост във връзка с това, че нарушават личното пространство на хората и нахлуват твърде агресивно в област, в която нямат право да бъдат.

Този тип оборудване, което още от 2009 г. се изпитва на летище Манчестър, предстои да бъде заменено с машини, които не нарушават неприкосновеността на личния живот.

Новите скенери ще използват радиочестотно базирана вълнова технология, която ще бъде свързана с компютър, който отново ще показва човешкото тяло, но само образно, без детайли. Летищните власти ще могат да получават компютърно анализирани данни и сигнали за потенциални заплахи, както и да виждат човешкото тяло буквално като анимиран герой.

Управата на летище Манчестър споделя, че е силно учудена от решението в Брюксел, което занапред забранява използването на изпитваната вече 3 години скенерна технология. Според тях единственият важен факт е, че тези скенери са безопасни за здравето на хората. Според здравните експерти радиацията от тях е равна на две минути летене на самолет.

Явно от летище Манчестър просто не разбират, че безопасността за здравето е също толкова важна колкото и неприкосновеността на личността.

T.T. – https://www.poletisofia.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.