Nokia Lumia 610

Да направят Windows Phone по-достъпен е една от целите, които Nokia си поставиха, когато сделката с „Майкрософт“ беше подпечатана. Само пет месеца отне на финландците след пускането на първите си смартфони, задвижвани с Microsoft,да излезе с Lumia 610, която е готова да претендира, че е достъпен Windows Phone.
Имайки предвид, че Nokia Lumia 610 е първия опит, и по същество съзнателно понижение, крайният резултат е доста солиден. Смартфонът се държи по-гладко, отколкото се предполагаше. Разбира се, тежки на приложения като Nokia Drive имат нужда от известно време, за да се заредят, но цялостната скорост и реагиране са добри. Изненадващо добри, за да бъдем честни.

Това оставя въпроса за несъвместимостта на някои апликаций поради недостатъчно RAM. Няма две мнения по въпроса, да няма Skype е лошо, но някои разработчици вече работят по въпроса, да се намалят изискванията на програмата, Microsoft не са склонни да лишат клиентите от собствената си услуга за дълго.
Гласов екскурзовод,  доживотна навигация от друга страна е доста примамливо предложение.Качеството на изработка е по-добро от това, което сме свикнали да виждаме в този клас. А този размер на екрана и резолюция също трудно ще намерим на цена под € 200, това е друга точка в полза на Lumia 610.
Въпреки това,не можем да отречем факта, че Windows Phone е все още има да навакса спрямо Android (дори ако конкурентите на Lumia 610 все още работят с Gingerbread), както по отношение на функции, така и за приложения. Дроид съперниците имат лукса на избор от броя на чипсети, някои от които са достатъчно мощни, за да се справят с по-взискателни OS. Това прави WP все по-трудно да се препоръча.

Нека разгледаме,част от конкуренцията Lumia 710 е на пазара от известно време и цената му е доста близо до тази на Lumia 610 – дори по-ниска на някои пазари. Той предлага по-бърз процесор, повече RAM, което означава, че предлага пълния опит на WP .Той има по-добра камера, 720p видео запис.

Samsung Omnia W е само малко по-скъп от Lumia 610, но тя има някои очевидни предимства. Предната част е доминирана от красив SuperAMOLED дисплей. На гърба разполага с 5 MP камера, а има и по-мощен процесор, целия UI върви много по-гладко.

Кратка разходка с Android ни отвежда до един симпатичен малък смартфон от Sony. Xperia U е не само най-достъпния двуядрен смартфон, но също така предлага Bravia дисплей с малко по-добра резолюция и прозрачна ивица, която променя цвета си, за да съответства на съдържанието на екрана,. Още по-впечатляващо е, че Xperia е на една цена с Lumia 610, и може да се окаже, по-добрият избор.

И точно като в повечето ценови класове имаме алтернатива от Samsung. ACE 2 като цяло предлага същите екстри като Xperia U, но решава проблема с паметта посредством микро слот за карта и добавя малко по-голям екран. Цената му е по-висока с € 40, а това не е малка разлика.
Истината е, че Nokia Lumia 610 http://shtepsel.bg/nokia-lumia-610/ в момента е леко надценен. Не казвам, че с това изчерпваме темата, какво получавате и какво не, в този клас, но за момента конкурентите му предлагат повече на същата цена. И здравият разум ни казва, че единственият начин достъпен смартфон WP,да успее да се наложи, е да бъде по-евтин от андроидите.
От друга страна, Lumia 610 изглежда като правилния телефон за Nokia. Един смартфон на входящо ниво може да направи за тях традиционно лоялно ядро от потребителите, в новите пазари. Този достъпен вариант също може да бъде ключовият играч който ще спомогне за разработката на Windows 8 phone.

От друга страна можем да се замислим, че ако имаме Windows Phone 7, който работи на 800MHz чип и 256MB оперативна памет,може би ще се намери начин да се сложи Apollo на настоящите едноядрени смартфони? Изглежда, на Lumia 610 дава на лоялните потребители на Windows Phone нещо което очакваме с нетърпение. И не говорим просто за спад в цените. Въпреки, че човек наистина може да направи чудеса в перспектива,с това което иначе е доста добър смартфон за начинаещи потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 + 5 =