Пестене на електрическа енергия с помощта на слънчеви колектори

Слънчевите водни нагреватели (слънчеви колектори) получават енергия от лъчите на слънцето под формата на радиация и я преобразуват в термална енергия. Съществуват два вида такива нагреватели – активни (слънчеви колектори с „Heat pipe“) и пасивни (слънчеви колектори с термосифон). Пасивните са по-старият и опростен тип и нямат почти никакви движещи се части. Принципът им на действие се базира на циркулацията на водата, като горещата се издига нагоре, а студената пада надолу. И тъй като това е целият механизъм на работа, това изисква водният съдържател да бъде свързан с колектора. Активните имат нужда от помпа и контролно табло за да могат да оперират.

Помпата движи водата от колектора (разположен на покрива на сградата) до резервоара за съхранение на топлата вода (в някой от помещенията на сградата), докато от контролера може да се включва и изключва системата, да се регулира температурата и при евентуална повреда, върху екрана му може да се види каква е тя. Този тип система е по-ефективна от пасивната, а също така е по-добре защитена от замръзване през зимата (замръзването е невъзможно , защото топлопреносният флуид е антифриз).

Благодарение на това, че използваната енергия от слънцето е безплатна, тази система ви спестява изключително много средства, които се плащат всеки месец за получаване на горещата вода за домакинството ви. Слънчеви колектори могат да осигурят температура на водата от 55 градуса при студено време, а при топло водата достига и до точката на кипене.

Всеки човек средно на ден използва по около 40 литра гореща вода за своите нужди. С използването на електрически бойлер за една година разходът на енергия е около 795 киловат / часа, като при цена около 15 ст. с включени такси е около 120 лв. на човек. С тези спестени пари благодарение на слънчевите колектори цялата ви инвестиция се връща в рамките на 3 до 4 години в зависимост от членовете на семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.