Трикове за почистване на мека мебел и дивани

Как да почистим петната от меката мебел?

Навярно всеки един от нас се е сблъсквал с неприятната задача, а именно отстраняване на петна от меката мебел у дома. Каквото и да си говорим, то моментът, в който забележите наситено червено или черно петно върху небесно синия ви диван, започвате да кроите планове на ум каква сума ще ви е необходима за неговото претапициране, или в най-лошия случай, цялостна подмяна.

В тази статия сме се постарали да бъдем максимално от полза, предоставяйки ви достъп до редица съвети, спомагащи за почистване на петна от сок, кафе, вино, шоколад или друго от меката мебел у дома

Трикове и съвети за почистване на меката мебел

Каквато и поразия да сте направили, не се тревожете излишно. Винаги съществуват начини, благодарение на които можете отново да върнете красотата на мебелите в своя дом.

Една от първите насоки, към които ви препоръчваме да се придържате, е в никакъв случай да не оставяте петното да изсъхва изцяло.

Колкото повече съхне засегнатият участък, толкова повече навлиза надълбоко в тъканта и премахването на петното започва да се превръща в проблем.

Голяма част от домакините, виждайки разлят сок, вино или друга напитка, моментално се втурват към шкафа с препарати и бързо отливат част от съдържанието върху мястото.

Това е една от основните и най-често опускани грешки. Не бива да третирате мебелите у дома с концентрат, тъй като по този начин сигурно намалявате експлоатационния им живот и похабявате техния външен вид.

Друга грешка, която жените-домакини допускат, в стремежа си да извършат чудеса и никога повече да не проличи, че върху любимия им диван е била разлята напитка, е употребата на сешоар.

За всеки един от нас е ясно, че поочиствайки конкретното място, всяка себеуважаваща се дама бърза да изкара сешоара или ютията от шкафа, с помощта на които да заличи изцяло следите и всички да забравят за случилото се.

Не ползвайте подобни електроуреди, тъй като рискувате петното да увеличи значително размерите си и да няма връщане назад. Оставете го само да изсъхне, след като вече сте го попили със суха кърпа.

Ако не искате дамаската на меката мебел у ома да изгуби очарованието си, то никога не си позволявайте да използвате прахосмукачка.

Да, не отричаме факта, че този тип домашен помощник е овладял свойството да ви лишава от всякакви прахообразни частици, но наред с това, той изсмуква и част от влакната на тапицерията. С течение на времето това води до захабен вид и нужда от скорошна подмяна.

Тези и още много други съвети и трикове можете да прилагате, ако ви сполети злокобна участ, а именно разливане на напитки или попадане на храна върху дивана. Ако смятате, че сами не можете да се справите с цялата тази бъркотия, то винаги има и друг вариант – обадете се на специализирана фирма за почистване на домове, къщи и апартаменти и си осигурете чистота и блясък в дома.

Публикувано от

Димитър Георгиев

Казвам се Димитър Георгиев и съм копирайтър и SEO оптимизатор. Работата ми е свързана тясно и със SEO копирайтинг и Article маркетинг. Често помагам и на някои от най-големите SEO и Social маркетинг експерти в България. Имам си и собствен хейтърски блог и поддържам своя собствена Директория за статии. Съдружник съм и във фирма за продажба на интериорни решения, подови настилки и паркет - Sunrise паркет