Поддръжка на новите акумулатори

Голямата част от акумулаторите, произвеждани днес се създават по нова технология, нямат нужда от поддръжка и от обслужване, например с доливане с дестилирана вода, като е много важно условие да не се използва чешмяна или дъждовна вода, защото съдържа минерали, които видят до корозия на електродите и намаляване на капацитета на акумулатора. Ако акумулаторът има лесно отварящи се капачки на клетките, то е необходимо периодично, примерно веднъж на месец за по новите и ежеседмично за по старите акумулатори,  да се следи нивото на електролита в определените граници и при нужда да се коригирано. В този случай капачките се махат и се долива дестилирана вода в границите от 10 до 15 mm над горната повърхност на плочите. Това са няколко мерки с който можем да си удължим живота на акумулатора.

В повечето автомобили за маса се използва купето на автомобила, като минусът на акумулатора се свързва чрез кабел към купето. Естествено това не винаги е било така, имало е акумулатори на които положителният полюс се свързва към купето на автомобила, но те корозират повече. Към зареждането трябва да се подходи с внимание, тъй като електролитът е сярна киселина и може да нанесе опасни поражения на човешката кожа.

При изваждането на акумулатора минусът трябва да се махне първо, а след това и плюсът. Това няма да позволи създаването на късо съединение от ключа, докосващ част от купето, при положение че първо се маха кабелът от плюса. При поставянето му се действа в обратния ред. На същият принцип се слагат и кабели при взимане на ток от друга кола. Много е важно да се свържат положителните полюси и отрицателните полюси да ме се засичат положителният полюс на единият акумулатор с отрицателният на другият. Тогава ще се получи късо съединение и може да разтопи кабела и уплътнението му, по този начин може да се състави верига между човека държащ кабела и земята.

При неправилно зареждане в акумулатора може да се образуват газове като водород и кислород. При това налягането в клетките се повишава, което води до спукване на акумулатора и загуба на електролит, при изтичане на сярната киселина може да се получат изгаряния. Водородът и кислородът могат да реагират експлозивно един с друг при наличието на искра, което води до разрушаване на акумулатора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 6 = 10

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.