История на часовниците

Зад името часовник се крие много години история. Той е едно от най-древните човешки изобретения. Основната му цел е да задоволява естествената нужда на човека да измерва кратки интервали от време. Историята на часовниците се проследява до 2000 години преди новата ера, когато египтяните и китайците първи са създали устройства за измерване на времето. В Египет е сътворен най-стария часовник – слънчевият, който е измервал времето с изменението на сенките.

Век по-късно е създаден първия механичен начин за измерване на времето. Това е водния часовник, наричан още Клепсидра, който е измервал времето с масата на течаща вода. И пясъчният часовник, който използва струята на пясъка за отчитане на времето. Най-широка употреба намира в навигацията, защото отмерва определен период от време, но не можел да предостави точна информация, колко е часа в момента. С течение на годините и развитието в различни сфери от живота, часовниците стават все по-сложни.

В началото на XVI век са създадени първите механични устройства. Тогава са наричани джобни часовници. А пък през XIX век Патек Филипе създава ръчния часовник пригоден за джобен. Ръчните джобни часовници са използван през първата световна война, обаче не са били достатъчно практични на бойното поле, за това войниците прикрепяли джобните си часовници за китките, чрез кожени каишки. Именно войната дава голям тласък в развитието на ръчните часовници, защото дори и след края и войниците продължили да носят гривна часовниците и дали тласък на часовникарската индустрия. Всичко това са иновации и факти, които събрани в едно са историята на часовниците. Благодарение на която, сегашните технологиите позволяват на часовникарите да насочат вниманието си не толкова в механизма, колкото в модела на часовникът. Днес различните модели часовници са кварцови, хронографи, механични, LED и дори с всякакъв избор на каишка, била тя кожена, метална или някакъв благороден метал. Историята ни показва, че часовника от нужда и помагало за ориентация, се превръща в парче от мозайката на перфектната визия.

Вече след като сте научили произхода на часовниците можете да направите своя избор на в TheTime.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 3 = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.