Зоопортал Baubau ни запознава с делфините

Делфините са семейство морски бозайници, разред Китоподобни. Те имат издължено тяло с вретеновидна форма, което дава възможност за много бързо плуване. В зоопортал baubau.bg има специално отделена секция за морските обитатели с много интересна и полезна информация.

Делфините имат силно нагъната мозъчна кора може да се каже, че съперничат по интелект на човека. Предните им крайници представляват гръдни перки, които им служат за управление, а задните крайници липсват имат само две закърнели тазови кости.

  • Окраска – варира от сиво до черно на гърба, по светла към корема, телата им са
    изпъстрени с много петна и ивици. Има и чисто бели делфини.
  • Поведение- делфините се смятат за едни от най – интелигентните същества на Земята. Направени са множество изследвания на поведението им във плен и на свобода, но техният интелект си остава загадка, на която модерната апаратура все още не може да даде задоволителен отговор. Известни са с това, че са приятелски настроени към хората и съзнателно търсят контакт с тях. Имат силно развито чувство за взаимопомощ, никога не изоставят наранени или болни животни от стадото. Понякога при делфините има признаци на агресия предимно, когато  млади индивиди се опитват да отстранят старите водачи на стадото.
  • Общуване – комуникацията помежду им се състои от издаването на голямо разнообразие от звуци, чрез кухини разположени под дихателния им отвор. Установено е издаването на три вида звуци : пулсиращи звуци (кликове),подсвирвания и почуквания. Първият вид служи, като ориентир и ехолокация, а вторите имат опознавателен характер.
  • Хранене –състои се предимно от риба и сепии. В Черно море най- често се хранят със скумрия, кефал и хамсия, ракообразни и различни видове мекотели. Риболовът е колективен – делфините обграждат пасажа с рибата, сгъстяват го и се редуват да се хвърлят в средата, за да погълнат повече риба.
  • Сетива – имат остро зрение под водата и на повърхността, техният слух многократно превъзхожда човешкия. Служи им и за ехолокация. Делфините имат силно развито осезание с много нервни окончания около муцуната и гръдните перки.
    Те са много игриви, често могат да бъдат забелязани, да си подмятат разни неща във въздуха (водорасли, рапани и други), да правят балончета, които пукат с муцуни и се забавляват.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 1 = 0

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.