Добрият хоспис

Добрият хоспис е като втори дом за много хора

За много възрастни хора думата хоспис предизвиква негативни асоциации. Те си мислят, че близките им искат да ги захвърлят в старчески дом, където да изживеят едни нерадостни старини. Всъщност, това съвсем не е така. Хосписът не е старчески дом. Това е място, където възрастни и болни хора получават адекватни грижи от квалифициран персонал. Все пак, има и мобилни хоспис услуги, които предоставят грижа за болни хора в собствения им дом. Това е добра възможност в случаите, когато болните не са много зле и обгрижването от професионална медицинска сестра, личен асистент или рехабилитатор е за няколко часа дневно.

Когато става въпрос за лежащо болни, за които са нужни непрекъснати грижи, най-добрият вариант е добър хоспис. Тези хора имат нужда от лекарства в точно определен час, поставяне на инжекции и системи и много други неща, които могат да се осъществят в специализирано заведение. Никой не може да стои до безкрайност в болница – клиничните пътеки са недостатъчни дори само за временно облекчаване на страданията на болните. Болницата е неприветливо място, което действа подтискащо и на болните, и на техните близки. Затова съвременните хосписи приличат на нормален дом, в който човек може да се чувства като у дома си.

За трудно подвижните хора, които имат нужда от рехабилитация, хосписът е най-доброто решение. В случай, че изберат мобилни хоспис услуги, болните след инсулт и други заболявания ще могат да бъдат раздвижвани в рамките на дома си, стига здравословното им състояние да позволява това. У дома и стените помагат – тази стара поговорка не губи силата си и днес. Вкъщи, заобиколени от децата и внуците си, възрастните хора се чувстват много по-добре. За тези, които трябва да останат в хоспис под грижите на професионалисти, персоналът се грижи с особено внимание. Всички ангажирани с грижата за болния знаят много добре, че не могат да заместят неговите близки, но с добрина и внимание успяват да компенсират отсъствието им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + = 13

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.