Какви видове дограма ще откриете на пазара

За всеки, който прави ремонт на жилището си или строи си задава въпроса „каква дограма да закупя“, тъй като на пазара се предлага: дървена, алуминиева и ПВЦ дограма. Разбира се, съществуват разлики между различните варианти и днес ще ви предложим кратък увод във видовете профили и стъкла, които може да използвате за дома или работното място.

Преди да разгледаме видовете дограма поотделно, ще обърнем внимание на четири основни характеристики, които трябва да вземете предвид, когато монтират нови врати или прозорци.
Важно е да гледате какъв е материалът, от който е изработена дограмата, вида на стъклопакета, броя на камерите и обкова.

След като вече сте избрали какъв материал да използвате (ПВЦ, алуминий, дърво) може да минете към селекция на подходящото стъкло. Стъклопакетът е важен елемент за изолацията на обекта ви, тъй че е желателно да му обърнете по-голямо внимание. Освен обикновените и цветните варианти, вие може да купите ниско емисионни стъкла, които значително подобряват топлоизолацията ви. Консултирайте се със специалист, кой стъклопакет е препоръчителен за вас

Броят камери на дограмата също не е за пренебрегване. Може да откриете дограма с 3,4,5 или 6 камери като това е определящо за топло и шумоизолацията на помещенията ви. Колкото повече са камерите, толкова по-добре за вас.

Но нека погледнем и обкова, който има значение за защитните функции на прозорците ви, както и тяхното лесно отваряне и затваряне. В наши дни са много актуални т.нар. противовзломни обкови със специално заключване, които пречат на крадците да проникнат във вашия имот.

Видовете дограми

PVC дограма – тя се отличава с достъпна цена, лесна поддръжка, добра изолация и красив външен вид. Позволява монтирането на всякакви стъклопакети, а също така притежава изчистен дизайн, който ще даде завършен вид на вашите тераси и други помещения.

Дограмата от поливинилхлорид има добра противопожарна защита и при горене не отделя отрови във въздуха. ПВЦ материалът е екологично чист и може да се рециклира. Почистването на рамките се извършва чрез влажна кърпа и препарат, който може да се намери в магазините за домашни потреби.

Съвременните ПВЦ профили не пожълтяват и запазват външния си вид десетки години. Те не се деформират лесно и имат добра устойчивост на температурните разлики.

Алуминиева дограма – много често търсена заради добрите си дизайнерски качества и дългия й живот. Студените профили имат висока топлопроводимост и при тях може да се появи конденз. Ето защо те се използват за промишлени нужди и довършителни работи. Топлата серия пък притежава термично прекъсване, което пречи на кондензацията. Дограмата се прекъснат термомост е добро решение за дома или работното ви място.

Алуминиевите профили са по-скъпи от ПВЦ материала, но пък имат издържат повече години, без да дадат никакви повреди. При правилна експлоатация те могат да живеят над 25 години, което е една прекрасна новина за всяко домакинство.

Алуминият се съпротивлява на природните капризи и предлага добра шумо и топлоизолация. Вие получавате възможност да избирате от десетки цветове и облицовки, за да постигнете желаната визия. Дограмата е пожароустойчива и издържа на земетресения, тъй че вземете това предвид, когато обзавеждате сградите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − 6 =