Как да се избавите от комари в дома си

Комарите, още известни като Culicidae, спадат към семейството на двукрилите насекоми. До момента са известни 3500 вида и можем да ги срещнем на всеки един континент, като изключим Антарктида. При по-голямата част от видовете женските комари пият кръв, която е жизненоважна за развитието на яйцата им. Мъжките комари са по-големи по размер от женските и се хранят предимно с цветен прашец и растителен сок.

Комарите са преносители на много опасни заболявания, сред които е смъртоносната Малария, Западнонилската треска, Жълтата треска и още много. Поради тази причина, хората правят всичко възможно, за да ги изгонят от домовете си, като си служат с различни препарати и приспособления. Използват се и редица други методи за борба с комари, за които ще споменем по надолу.

Тялото на комарите е тънко и издължено, стигащо дължина от 16 милиметра. Двукрилото насекомо разполага с 6 издължени крака и чифт прозрачни крилца. Украсата на тялото им може да бъде жълтеникава, сива или кафява. Устният апарат е пригоден за пробиване и смучене на кръв. Женските, за разлика от мъжките, притежават пробивен хобот с четинка, която може да се превръща в пробиващо приспособление.

Основната храна за мъжките и женските комари е растителен сок. При някои видове женски комари обаче, е добавено пробиващо приспособление, което им помага да смучат кръв. Женската си набавя важните за нейните яйца вещества именно от кръвта, която поема.

Какви мерки да вземем срещу комарите

  • Класическото решение да се предпазите от комарите през лятото е като сложите защитни мрежи на вратите и прозорците във Вашия дом. Мрежите трябва да прилепнат хубаво към пантите, за да не може насекомите да ви посетят.
  • Комарите често се привличат от бялата светлина, затова Ви съветваме да замените крушките с жълти, оранжеви или червени. Така двукрилите насекоми ще бъдат в пъти по-малко от обикновено.
  • Имайте предвид, че женските комари обичат да атакуват хора, които пият бира. Обикновено през топлите летни вечери винаги има от пенливата течност на масата, а тя предизвиква комарите.
  • Преди да излезете вечер, вземете душ и сложете чисти дрехи. Миризмата на пот се понася добре от комарите и те често биват привличани от нея.
  • При ухапване от комар измийте мястото с вода и използвайте антихистаминови препарати, за да облекчите сърбежа. Някои хора пръскат местата с парфюм или дезодорант.
  • Напръскайте жилището си с препарат против комари, така че последните да не се завърнат във вашите помещения. Ако не знаете какъв пестицид точно да използвате, потърсете професионална помощ.

Професионална борба срещу комари

komar2

В случай, че комарите са се настанили трайно в жилището Ви, то е време да повикате професионална фирма по дезинсекция, която да се пребори с проблема. Унищожаването на комари включва комплекс от средства и методи за постигането на крайната цел.

Обикновено, специалистите извършват оглед на обекта Ви и започват пръскане срещу комари чрез качествен инсектицид. Идеята е не само да унищожите насекомите, а и да предпазите даденото място от тяхно повторно нападение.

Най-често на обработка срещу комари подлежат заведения, къщи в близост до вода, обществени сгради и имоти сред природата. Има възможност фирмата да извърши две третирания, за да прочисти обекта от всяко едно кръвосмучещо насекомо.

Цената на услугата зависи от квадратурата на територията, която ще бъде пръскана. Повече информация за конкретните тарифи може да откриете в сайтовете на фирмите, с които искате да работите. Там ще прочетете и още любопитни неща за борбата срещу мухи, комари, оси и други крилати нашественици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 5 = 7