Франчайз бизнес в Германия

Германия е страната с най-добра практика за финансиране на франчайз бизнес. Създават се специализирани фондове, които са средно между рисково и банково финансиране. Обезпечаването в стартиращ бизнес за повишен риск от инвестиции, се поема или от търговско-промишлените палати, или от държавата и общините, за да не поемат цялата тежест банките. За банковите институции улеснение е системата за проверка, по която Германската франчайз асоциация приема и изпитва членовете си.

Показателно за европейския франчайзинг пазар е, че най-голям дял заема броят на френските франчайзи -25%, следван от испанските, немските и американските. Отаналите европейски страни са с дялове, по-малки от 10%. В Европейския Съюз най-много франчайз структури са ангажирани в търговията на дребно – приблизително 30%, следва ги делът на хранителния бранш – близо 20% и фирмите от сектор „Здраве и красота” – 12%. Секторите на недвижими имоти, строителство, туризъм и други са с дял, по-нисък от 10%

Най-използваните начини в САЩ за финансиране на франчайз проекти са:
– Кредит от търговски банки и независими финансови специалисти – Франчайзополучателите се ползват с привилегии при финансиране, понеже имат зад гърба си вече утвърдена търговска марка и дългогодишен опит на някой франчайзодател. Банките им предоставят кредити при по-ниски лихвени проценти.

– Директно финансиране от франчайзодателя – Голяма част предлагат на франчайзополучателя финансов ресурс, съдействие при намирането на банка или друга кредитираща институция. Повечето от тях имат със списък с банки и небанкови институции, с които имат добри дългогодишни отношения.
– Други източници за осигуряване на финансов ресурс за пилотния франчайз проект, които естествено имат и предимства, и недостатъци. Фирмите за венчърен капитал са главно специализирани в няколко индустрии и те винаги търсят значителен дял от бизнеса и висока възвръщаемост на инвестициите си в кратък срок, с фиксирани условия и цена на обратно изкупуване. Приятелите и семейството също са един възможен източник на финансиране за франчайз.

Какво е финансирането в Европа? Във Великобритания повечето реномирани банки имат специални звена, занимаващи се изцяло с франчайз проекти – това е един много полезен източник за безплатна консултация. Те предоставят информация за франчайзинга и неговото финансиране, а при необходимост заемат финансови средства.

По подобие на банките във Великобритания – френската банка Banque Populaire Group е в тясно сътрудничество с Френската франчайзингова асоциация и с повече от 100 водещи франчайзодатели.

Франчайз в Германия – Salone Franchising

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.